Bu Blogda Ara

7 Mart 2016 Pazartesi

Evren Bir Olasılıklar Bütünü mü?

        Merak, gene merak değil mi? Bir çok filmde, yazıda hatta şiirde geçer olasılık... İlköğretimde başlarlar öğretmeye her şeyin bir olasılığı olduğu, ya da imkansız olduğu... Kuantum mekaniği de bunu söyler... Ancak şimdi buraya girmeyelim.

         Evet, evren olasılıkların birleşimden oluşur. Benim bu yazıyı yazıyor olabilmem bir olasılık ve  yazmam ise benim tercihim. Ancak bu olasılığın gerçekleşmesi için ne kadar çok seçim gerekli, ne kadar çok olasılığın gerçekleşmesi değil mi? Şuan da TV izlemiyor olmam bir tercih, ya da işten yorgun argın gelmemiş olmam. Daha ileriye gidersek, benim okur yazar olmam bir olasılığın gerçekleşmesi sonucu. Yada babamın buna istekli olması. Daha ileriye gidersek benim dünyaya gelmiş olmam da bir olasılığın sonucu. Baksanıza küçüçük bir yazı yazma eyleminin bile gerçekleşmesi için ne kadar çok olasılığın gerçekleşmesi gerekiyor. Öyleyse evrendeki her şey de olasılıkların bir birleşimi sonucu.

          Olasılıksız diye bir kitap vardır. Adam Fawer'ın bir romanı. İşte tam da bu konuyu anlatır. Gerçekten çok severek ve heyecanla okumuştum. Bir hastalıktan ötürü hikayenin kahramanı belli bir süre önce bütün olasılıkları görüyor ve olasılıklar sonucunda oluşacak sonucu yani geleceği görebiliyordu. Ben severek okumuştum.

          Benzer şekilde Kelebek etkisi diye bir film vardır. Gayet etkileyici bence. izlemediyseniz izleyin. Tercihlerimizin gelecekteki hayatımızı nasıl etkilediğini, yani olasılıklar içinde farklı seçenekleri tercih ettiğimizde nasıl bambaşka dünyalara varacağımızı gösteriyordu. Benzer bir film daha vardı. Adını hatırlayamadım. Siz de hatırlarsanız yazın lütfen. Ancak biraz konusundan bahsedeyim. Etkileyici bir şekilde başlıyordu. Bir saniye önce yola çıkmanın ya da çıkmamamın nasıl sonuçlanacağını gösteriyordu. Bir saniye sonra yola çıkmanıza sebep olan olasılıkların bütününü gösteriyordu.

           Evren ve olasılık deyince akla tabi kader de geliyor. Burada gerçekten çok güzel anlatılmış ancak ben kısaca özetlemek istiyorum. Kader dediğimiz, alın yazısı dediğimiz Allah'ın olmuş ya da  olacak olan her şeyi önceden bilmesi, takdir etmesi demektir. Yani Allah benim bu yazıyı yazacağımı biliyordu. Ancak bilmesi benim irademin olmadığı anlamına gelmez. Allah olmuş, olacak ya da olabilecek her türlü olasılığı bilir. Tıpkı olasılıksız kitabında olduğu gibi hangi sonuçlarla karşılaşacağımızı da bilir. Ben bunu bir yazılımcının bir bilgisayar programı yazmasına benzetiyorum. Ancak kusursuz bir program. Bir yazılımcı programının hangi koşullar altında hangi sonuçlar doğuracağını bilir. Yani yazılıma ne girdi verirseniz size ne çıktı vereceğini bilir. Bütün olasılıklar, tanımlıdır. ancak sizin gireceğiniz değere müdahale etmez. Umarım aklınız karışmadan anlatabilmişimdir.

           Evet, olasılıklar evreninde yaşıyoruz. Kendi seçimlerimizle kendi yolumuzu çiziyoruz. Bu yazıyı tamamlarken, akıllarda başka bir soru işareti bırakmak istiyorum. Acaba gerçekten kendi seçimlerimizi kendimiz mi yapıyoruz? Meraklı kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder