Hayatımızın her alanında, çoğu zaman plan yapmaya ihtiyaç duyarız. Plan yapmak her zaman faydalı ve hedefe yönelik uygun bir adımdır.
Bahsettiğimiz plan, bazen ders çalışma planı, bazen kişisel hayat planı, bazen bir şirketin yıllık planı, bazen de tatil planıdır. Plan yapmak hedefe ilerlerken hedefinize ne kadar kaldığını, ne kadar yol kat ettiğinizi, ne kadar daha yol kat etmeniz gerektiğini vs konuları takip ve kontrol edebilmenizi sağlar.
Bu yüzden planlarımızı yapmalı ve mutlaka da yazılı hale getirmeliyiz. İşte başarılı bir plan yapabilmek için gerekli adımlar,
1- Plan, üzerinde iyice düşünülmüş olmalı.
Burada düşülmüşten kasıt, üzerinde zaman harcanarak, en verimli ve etkili, hedefe ulaşmak için en makul plan kastedilmektedir. Bu nedenle bir plan hazırlamadan önce acele etmemeli, yeterince çalışıp, gerekirse yardım alabileceğimiz kişilere danışarak, hazırlanmalıdır.
2- Her planın bir amacı, plana uyduğunuz takdirde ulaşacağınız bir amaç olmalı
Evet, zaten bir plan yapmaya bir amaca ulaşmak için başlamalıyız. yoksa hadi plan yapalım diye plan yapılmaz ve boşuna zaman kaybı olur.
3- Belli zaman dilimlerine bölünmüş olmalı
Planlarımız, belirli zaman dilimlerinde, belirli işlemleri yapacak şekilde ayrıntılandırılmış olmalıdır. Çok uzun zamanlara yayılmış, adımları arası milestone belirlenmemiş planlar uygulanabilir olmaz.
4- Fazla detaydan uzak ama yeterince de ayrıntıya yer verilmiş olmalı
Plan hazırlarken çok fazla detaya girmek ne ince ayrıntısına kadar anlatmak hem verimsiz hem de gereksiz bir iş olur. Kendi anlayacağınız şekilde fazla abartılmamış şekilde yapılmış planlar daha kolay uygulanabilir ve verimli de olur.
5- Plan adım adım, kademe kademe ilerlemeli, ancak paralel olarak yürütülebilecek adımlar da göz önüne alınmalı
Siz planınızda bir adımı yaparken, size yardımcı olabilecek aynı hedefe ulaşmak için uğraştığınız biri ya da herhangi bir şekilde planınıza dahil edebileceğiniz biri için de planınızda paralel adımlar planlayabilirsiniz.
6- Olası olumsuz durumları göz önüne alarak, yedek, alternatif adımlar planda tanımlanmış olmalı
Yaptığınız planda göz önüne alamadığınız, her şey yolunda gitse bile dış etmenlerden kaynaklanan ve gerekli adımları uygulayamayabileceğiniz noktalar için de yedek planlar , adımlar oluşturmalı, alternatif yollar belirlemeniz, hedefinize ulaşmanızda önünüze çıkacak engelleri kolay atlatmanızı sağlar.
7- Plan her zaman için amacına uygun olarak gerçeğe dönüştürülebilir, hayalden uzak olmalı
Evet, plan daha önce de söylediğimiz gibi yapılmış olmak için yapılmaz. Bir amaca hizmet etmeli bu nedenle de gerçeğe dönüştürülebilir, gerçeğe dönüştürebilecek şekilde adımlandırılmış olmalı. Tamamen olasılıklar üzerine kurulmuş bir plan gerçeğe dönüştürülemez.
Anlatım umarım herkes için faydalı olur. Başarılar...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder