Minik yavrularımızın, ya da gözümüzde küçük yavrularımızın başarılı olması, mutlu olması en büyük emelimiz ve en çok efor sarf ettiğimiz konudur. Ne yapsak da ne etsek de onların mutlu, başarılı, huzurlu, rahat bir hayatları olsun diye düşünür dururuz. Tabi bunun başlangıcı da okul yaşamında oluyor.
Evet çocuklarımızın ilk evden uzaklaşması, kanatlarımızın altından sıyrılması okul yıllarında başlıyor. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite derken artık kendi ayakları üstünde durmaya başlıyorlar. Ancak ne kadar sağlam basacakları, ne kadar uzun süre ve kuvvetli kalacakları tamamen onları yetiştirme tarzınız, karakterleri ve birikimleri ile ilgilidir.
Eğer sağlam bir temel verebilir, başarıyı nasıl yakalayabilecekleri konusunda yerleşmiş etki bırakabilirseniz, hayatlarında başarılı olmaları, en azından mutlu olmaları kaçınılmaz olacaktır.
Gelelim asıl konumuza... Okulda başarıyı nasıl yakalayacaklar?
İşte konunun en can alıcı noktası burası, onlara benimseyecekleri ilkeler, prensipler verin. Bu yalnızca okul hayatında değil, bütün hayatında başarıyı, daha önce de dediğim gibi, en azından iç huzuru, mutluluğu yakalayacakları yegane şeydir. Nedir bunların en temeli... Dürüstlük, Vatana Millete hizmet etme aşkı, Çalışkanlık, Vicdan Sahibi Olma, İyi Niyet vs gibi sıralanabilir. Bu aslında kültürden kültüre değişebilen, aileden aileye sahip olduğu ilkelere göre değişen bir varlıktır. Evet bence bir bireyin, bir şirketin, bir ailenin ya da bir milletin sahip olduğu en büyük varlık onun ilkeleri, prensipleri, değerleridir.
İşte bunlar doğru temeller üzerine kurulursa, başarı mutlaka gelecektir. İkinci önemli konu, belki de birinci, bireye bir vizyon bir amaç vermektir. Aslında yukarıda bahsettiğimiz konuyu düşünürsek, ilkeler, değerler derken misyondan bahsetmiş olduk. Şimdi vizyon sahibi olmak diğer konumuz. Nedir vizyondan kasıt? Vizyon, gelecek demektir, gelecekte nerede, nasıl, olmak istediğimiz, amaçlarımız, hedeflerimizdir. Bunlar ne kadar kuvvetli, ne kadar içselleştirilmiş olursa başarı o kadar kaçınılmaz olur.
Bu noktada kendimle ilgili bir noktaya değinmeden geçemeyeceğim. Bendeki çalışma ya da en azından başarma azmindeki sırrı paylaşmak isterim. Gerçi başarılı mıyım da bahsediyorum, diye yorumu sizlere bırakıyorum. Sırrıma geçmeden önce bazı verileri açıklamama müsaade edin. İlköğretimde her dönem, takdir belgesi getirmişimdir, okulu 1. olarak bitirdim. Liseyi Öğretmen Lise'sinde okudum ve 2. olarak bitirdim. İstanbul Üniversitesi'ni kazandım, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü 2. olarak bitirdim. Askerde yedek subay olmadan önce verilen yazılı ve sportif eğitimi 2. olarak tamamladım ve gideceğim yeri kendim seçtim. Listeyi uzatmak mümkün. Ancak fikir vermesi açısında yeterli diye düşünüyorum.
Misyon, Vizyon dedik ya, gerçekten benim başarımın temelinde (ya da iç huzuru bulmamın) bunlar yatar. Benim en büyük misyonum dürüstlüğümdür. Asla dürüstlükten vazgeçmem, bu nedenle yaptığım her şeyi de dürüstlükle yapmaya çalışırım, böylece içimdeki huzur hiç bozulmaz. İkinci konu ise vizyon... Neydi beni sürekli başarmaya iten diye düşündüğümde hep aklıma babamın ben taaa ilkokula yeni başlamışken ettiği bir söz gelir.
"Biz okuyamadık, ancak benim oğlum okuyacak, okutacağım, belki fakiriz ama gerekirse dilenirim, döşenirim gene de okuturum." Evet böyle demişti babam ve dediğini yaptı, ha dilenmesine gerek kalmadı belki ama kalsa yapacağından da zerre şüphem yoktu. Burdaki bana ilham olan asıl şeyi görebiliyor musunuz? O tarif edilemez duyguyu hissedebiliyor musunuz? O vicdani borçluluk hissini düşünebiliyor musunuz?
Benim vizyonum okumak... Okumak hem de babamın bunun için insanın en önemli şeyi olan gururunu hiçe sayacak kadar kıymetli olan bişey olduğunu düşünerek okumak, başarmak. Babam sözünü tuttu, ben de borcumu ödedim.
Umarım bu yazıyla siz de evlatlarınıza asıl önemli olanın neler olduğunu anlatabilmek için gerekli cesareti almışsınızdır. Bu arada misyon ve vizyonunuzu birinin size söylemesi gerekmez, siz kendi misyon ve vizyonunu oluşturabilirsiniz.
Hiçbirşey için geç değil, merakınız eksilmesin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder