Sizler de özel ders vermek istiyorsanız, bu konu tam da size göre. Etkili bir özel ders vermek, insanlara faydalı olmak yanında ek gelir elde etmek istiyorsanız yazımızı sonuna kadar okumalısınız.
Her işde kişisel olarak sahip olmamız gereken erdemlerin olduğunu varsayarak başlıyoruz yazımıza. Yani dürüst olmak ,çalışkan olmak vs dışındaki konulara odaklanacağız. Adım adım, nasıl özel ders vereceğimizi açıklamaya çalışacağız.
1- ilk adım kendinizi, ders verebileceğiniz yeteneklerinizi tanımlamak
Hangi konulara yatkınsınız, hangi konulara daha ilgilisiniz, hangi konuda kendinizi yetenekli görüyorsunuz ya da hangi konuda uzmanlaşmak istiyorsunuz, bunu belirlemelisiniz. İşini en zor kısmı belki burası. Çünkü hepimizin mutlaka bazı yetenekleri, bazı başarılı olduğu alanlar var, ancak herkes her konuda özel ders verebilir mi? Elbette ki hayır. Bu nedenle hangi konuda iyi olduğunuz ve ders verebileceğinizi iyi belirlemelisiniz.
2- Ne kadar zaman ayırabileceğiniz belirleyip, zaman planı yapmak.
Evet yazının başında da belirttiğimiz gibi bu konuyu ek iş olarak yapmak istiyorsanız, zaman konusu iyice önem kazanır. Özel ders vermek için ne kadar zaman ayırabileceksiniz? Yalnızca özel ders vererek bu alanda ilerleyecekseniz, tabi bütün zamanınızı buraya ayıracaksanız çok sıkıntı olmayacaktır. Ancak Kısıtlı bir zamanınız var ise bu konuyu iyice incelemeli, ne kadar zaman ayırabileceğiniz, hangi zamanlarda daha verimli olduğunuz iyi belirlemelisiniz. Çünkü özel ders vermek öncesi, ders verme zamanı ve sonrası olarak tahmin ettiğinizden daha fazla zamanınızı alacaktır, tabi işinizi hakkıyla vermek istiyorsanız. Bu nedenle bir zaman planı hazırlamalısınız. Ders öncesi vereceğiniz konuyla ilgili hazırlık yapmalı, anlatacağınız konunun en azında üstünden geçmelisiniz. Tabi dersleri her zaman evinizde de veremeyeceğiniz için ders vereceğiniz yere gidiş geliş zamanı, ders esnasında kaç saat geçireceğiniz, ne kadar zamanda ne kadar ara vereceğiniz vb konuları iyi belirlemeli, planlamalısınız.
3- Ders vermek için gerekli materyalleri belirleyip temin etmek
Ne ders veriyor olursanız olun mutlaka bir kaynağa, yardımcı bir kitaba vesaire ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle bunu belirleyin. Konunun anlaşılmasına, dersi daha kolay anlatmanıza faydalı olacak hangi kaynaklar gerekebilir listeleyin ve tedarik edin.
4- Özel ders verebileceğiniz öğrenciler bulmak
Evet bütün hazırlıklarınızı yaptınız, artık ders vermeye hazırsınız. Ama kime ders vereceksiniz? Öncelikle bu iş için çevrenizden başlamanız mantıklı olacaktır. Amcanızın, komşunuzun, tanıdıklarınızın ders verebileceğiniz çocuklarından başlayın. Eğer belli bir ücret alabilirseniz ne mutlu ancak hiç birşey almadan da bir süre ders vermeniz gerekebilir. Bu sizin için iyi bir deneyim ve pratik olacaktır. Özellikle bu işi ilk defa yapacaksanız mutlaka öneririm. Belli bir tecrübe kazandıktan sonra artık internetin nimetlerinden faydalanarak, gerek sosyal medya aracılığı, gerek diğer sitelerde ilanlar verebilirsiniz. Tabi en başta çok yüksek gelirle beklemeyin. Çünkü gelişen rekabet ortamıyla özel ders ücretleri olabildiğince düşük. Neden size çok para versinler ki daha düşük ücrete öğretmen bulabilirken.. Bu nedenle en başlarda daha düşük saat ücreti ile başlamanız faydalı olacaktır. Ancak ders saatlerini olabildiğince uzun tutun ki sürümden kazanasınız.
5- Ders vermeye başlamak
Artık ders vermeye başladınız ama nasıl vereceksiniz? Hangi konulara dikkat edeceksiniz? Öncelikle ders vereceğiniz yeri ve zamanları karşılıklı olarak konuşup iyi planlamak gerekiyor. Eğer öğrencinin evinde ders verecekseniz. kılık kıyafetinize, çoraplarınıza dikkat etmelisiniz. Çok gürültü olmaktan kaçının. Rahat ve ferah bir ortam temin etmeye çalışın. Olabildiğince nazik ve anlaşılır şekilde bilgili olduğunuz alanda bilgilerinizi aktarın. Eğer evinizde vereceksiniz, işler biraz daha kolaylaşacaktır. Ancak burada da gene kılık kıyafetinize dikkat etmeli, ferah ve rahat bir ortam sağlamalısınız. Eğer mümkünse de ders aralarında atıştırmalık ve içecek ikram etmeniz güzel bir iletişim sağlayacaktır.
6- Öğrenciyi tanımaya çalışmak
Ders veriyorsunuz ancak kalıcı olmak istiyorsanız, her şeyde olduğu gibi bunda da başarılı olmalısınız. Ve bunlar gözlenebilir şeyler olmalı. Bunun için de öğrencinizi iyi tanımalı, ona göre eksiklikleriniz, yeteneklerini, karakterini belirleyerek ona göre bir iş planı hazırlamalısınız. Çünkü başarının sırrı buradadır. Herkese aynı öğretme tarzını uygularsanız başarı elde edemezsiniz. Kişiye yönelik, amaçlarına, zayıflıklarına, güçlü noktalarına göre bir plan hazırlamak ve uygulamak işin temelinde var.
6- Ödev vermek
Eğer öğrettiklerinizin gerçekten işe yarayıp yaramadığını gözlemlemek istiyorsanız bunun en iyi yolu ödev vermektir. Öğrencilerinize ödev vermekten çekinmeyin. Tabi bunu yaparken okuldaki iş yükünü de göz önüne alarak uygun bir ağırlıkta yapmalısınız.
7- Referans göstermek istediğiniz belirtin
İşler yolunda gittiyse artık yeni öğrenciler ve yeni kazançlar için çaba göstermeye başlamalısınız. Ders verdiğiniz kişilerden , ebeynler olabilir, referans olup olamayacaklarını öğrenin. İlan verdiğiniz yerlerde de mutlaka referanslarınızdan bahsedin.
Şimdi de biraz hangi konularda özel ders verebileceğinizden bahsedelim. İlköğretim, lise ya da üniversite öğrencilerine, matematik, fizik, kimya, edebiyat, ingilizce, geometri vs dersleriniz verebilirsiniz. Bunun yanında bilgisayar kullanımı, programlama, excell, word gibi dersler verebilirsiniz. Ayrıca aşçılık, direksiyon dersi, kuaförlük vesaire derslerini de verebilirsiniz.
Her işde olduğu gibi, işinizi severek, emek vererek, üzerinde yoğunlaşarak ve çok çalışarak yaparsanız başarı mutlaka gelecektir.
Ayrıca her türlü özel ders istekleriniz için iletişim kurmaktan çekinmeyin. Aşağıda mevcut.
http://www.ozelders.com/ders-veren/279371
Merakınız eksilmesin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder