Bu Blogda Ara

17 Şubat 2016 Çarşamba

Elektronik Mühendisliği İş İmkanları

                  Mühendis olduk, şimdi sıra geldi iş bulmaya. Bu konuyla ilgili merak ettikleriniz için bu yazı tam size göre. Daha önce Elektronik Mühendisliği ile ilgili yazımız için buraya bakabilirsiniz.

                  İş bulmanın ve kariyer basamaklarını hızlıca çıkmanın en önemli gereklerinden biri şüphesiz üniversite hayatı boyunca kendini geliştirmek ve bu gelişmeyi sürekli hale getirerek, sürekli gelişim felsefesi ile uğraşmaya devam etmektir. Eğer sevdiğiniz iş yapıyorsanız sürekli gelişim için vereceğiniz emek size eza olarak görünmeyecek ve gelişirken mutlu olabileceksiniz. Konuyla ilgili de bir yazı Nasıl bir meslek adında yazmıştık.

                 Üniversite eğitiminin ardından, ister askerliğinizi hemen yapın,  ister askerliğinizi sonra yapın bu sizin için bir avantaj ya da dezavantaj oluşturmayacak. Her tercihin kendine göre avantajları dezavantajları var. Şimdi iş bulmak için gerekenleri, maddeler halinde yazalım.

1- Üniversitede kendinizi geliştirin. Bunun için gerekirse kurslara, ilgi alanınıza göre seminerlere, toplantılara, öğrenci kulüplerine katılın, aktif görev alın. Tabi en önemlisi ders derste öğrenilir. Ders zamanlarınızı asla kaçırmayın, "notları arkadaşımdan alırım, zaten hoca kolay soruyor, zaten aynı konular" vs size büyük kayıplar verir. Ancak üniversiteyi illaki yüksek notlarla bitirmeniz gerekmiyor. Ortalama ve ortalamanın üzerinde bir not ile mezun olun, kendinizi geliştirin gerisi zaten kendiliğinden geliyor.

2- En kolay ve garantili iş bulma bir tanıdık veya eş dost aracılığıyla bulunandır. Ancak buradaki önemli noktada, her tanıdığınızın önerdiği yerde çalışamazsınız. İlgi alanınıza gelişiminize katkı sağlayacak işler tercih etmelisiniz.

3- Güzel bir CV hazırlamak şart tabiki. "Yeni mezunum CV'me ne yazabilirim" diye düşünmeyin. Herkes ilk iş hayatına başladığında yeni mezun olarak başlıyor. Sizin CV'nizde önemli noktalar, üniversite hayatında ya da kişisel hayatınızda gerçekleştirdikleriniz faaliyetler, ilgi alanlarınız, başarılarınız, referanslarınız (hocalarınız olabilir, onların da görüşünü alarak), üyeliklerinizdir. Bu bağlamda gerekli olabilicek herşeyi yazabilirsiniz, ancak CV'nizi tamamen boş şeyler doldurmak gereksizdir. Konular odaklı olmalı, hedefe yönelik olmalıdır. Elektronik Mühendisiyseniz, mesela hobi elektroniği ile uğraşıyorsanız, ilgi alanlarınıza bunu yazmanız avantaj sağlayacaktır. Ya da EMO'ya üyeyseniz bu size bir katkı sağlayabilir, yoksa Trabzonspor klubüne üye olmanız değil. Aldığınız kurs vs mutlaka fayda sağlayacaktır.

4- İnternet geliştikçe, iş bulma imkanları da bir o kadar artıyor. Artık bir mail ya da üyelik ile binlerce işverene ve tabi sizin ilgilendiğiniz işler hakkında başvuru yapabiliyorsunuz. Bu konuda size katkı sağlayacak bir kaç tane siteden bahsedeceğim. Ne kadar çok iş başvurusu yaparsanız, ne kadar çok şirketle görüşürseniz işe alınma olasılığınız o kadar artacaktır. Bu sitelerden bazıları, yeni bir iş, secret cv, kariyer net, eleman net, CV yolla vs. Bunların dışında linkedin size bazı olanaklar sunacaktır ayrıca işkur da devlet aracılığıyla iş bulmak için faydalanabileceğiniz bir kurum.

5- Başvurularınız yaptınız, artık görüşmelere davet ediliyorsunuz, bu konu hakkında bir paylaşım yapacağız ancak kısaca değinmek gerekirse... Öncelikle Hangi firmadan, hangi pozisyon için, ne zaman, kiminle görüşeceğiniz konularını çok iyi anlamalısınız. Çoğu heyecandan, bu bilgileri birbirine karıştırır ve muhtemelen iş fırsatından olmuş olur. Ayrıca telefonda da sakin ve anlaşılır konuşmanız ilk izlenim olarak faydalı olacaktır. Telefon görüşmelerinizin hepsini görüşme sonrası kaydedin. Belki öyle bir zaman gelecek ki, bir çok iş görüşmesi için ayrı anda görüşmeye çağrılacaksınız. Ayrıca o zamanın size uygun olup olmadığını da takip edebilirsiniz.

6-  Görüşmeye gitmeden önce mutlaka iş mülakatında dikkat edilecek hususlar konusunu tekrar tekrar gözden geçirin. Bunu en başlarda sıkça yapmanız gerekecek. Umarım bunu iyice anlamak için çok fazla iş görüşmesi yapmanız gerekmeden iş bulursunuz ancak en başta çok dikkatli olmazsanız, muhtemele iş fırsatlarını kaçırabilirsiniz.

7- Görüşmeye giderken kıyafetiniz, işe alınıp alınmaması olasılığınızı çok etkileyen bir etken.  Düzgün, temiz, mümkünse takım elbise ile gitmeli, güler yüzlü, firma ile ilgili araştırmalarınız yapmış, beklentilerinizi belirlemiş bir vaziyette gitmeni önemlidir.

Bu anlatılanlara daha başka şeyler de eklemek mümkün, ancak en önemli olanları bunlar diyebiliriz. Bu noktadan sonra hangi alanlarda hangi işler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

Aslında Elektronik Mühendisliği'nde çalışabileceğiniz çok fazla alan var, biz bunlardan bazılarını ele alacağız. GSM sektöründe kolaylıkla kendinize yer edinebilirsiniz. Telekomünikasyon sektörü çok bariz şekilde iş imkanlarına sahip. Otomotiv sektöründe de ozellikle elektronik malzeme ureten firmalarda yer edinebilirsiniz. Savunma Sanayiinde de elektronik muhendisine oldukca ihtiyac bulunmaktadir. Keza devlet kurumlarina da basvuruda bulunabilirsiniz. Teknoloji marketlerinde de degisik is imkanlari var. Elektronik komponent uretim ya da satisi yapan firmalar da is imkani saglamaktadir. GSM sektorunde tasarim nuhendisi olarak is bulabilirsiniz. Gerek saha gerekse bina ici kapsamada anten planlamasi yapabilirsiniz. Ayrica sahalarin aktivasyonu ve diger yazilim alanlarinda da is imkanlari var. Telekomunikasyon sektorunde, haberlesme muhendisi olarak is bulmaniz mumkun. Internet servis saglayici firmalarda da is imkanlari var.

Simdilik anlatacaklarimuz bunlar, daha ayrintili konu ve sorulariniz icin yazabilirsiniz.

Merakiniz eksilmesin...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder