Mühendis olmak istiyorsanız ya da çocuğunuzun mühendis olmasını bekliyorsanız bu yazı tam size göre. Mühendis olmak için neler yapmak gerekir, mühendisleri nasıl bir hayat bekliyor, nasıl iş bulunur vs. konularına değinmeye çalışacağım.
Öncelikle şunu söylemek isterim ki, mühendis olmak için farklı bir bakış açısına, farklı bir düşünce tarzına sahip olmanız gerekir. Tabi bundan kastım şu, gerçek anlamda mühendis olmaktan bahsediyorum, bir şeyler üretmekten, herkesin yapamadığı şeyleri yapabilmekten, görülmeyeni görmekten bahsediyorum. Yoksa en kötü üniversiteden, en kötü puanla mezun bile olsanız mühendis olabilirsiniz. Gerçi bunu örnek olsun diye belirttim ama gerçek anlamda mühendis olabilmeniz için iyi bir üniversiteden iyi bir puanla mezun olmanız da gerekmiyor.
Mühendisin ne demek olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur ancak hatırlatmakta yarar vardır. Mühendis matematik ya da geometri bilen demektir. Bu nedenle ,
1- İlk önce sayısal konulara yatkınlığınız, sayısal derslere ilginiz olmalıdır.
İlkokuldayken, benim en sevdiğim ders matematikti. Gerçekten sayısal konulara çok ilgim vardı ve öğrenmekten, çalışmaktan zevk alıyordum.
2- Farklı bir bakış açınız olmalı, görünmeyeni görmelisiniz.
Bundan kasıt aslında şudur. Mühendis tanıdığınız varsa, her şeye bir cevabı vardır. Yani bir problem öne sürdüğünüzde çözümü var mıdır, problem midir bakmaz çözüme yoğunlaşır ve size bir çözüm sunar. Görülmeyeni görmekten kasıt şudur, siz bir İnternet sitesine girdiğinizde yazıları, resimleri görürsünüz, bir mühendis, bu sitenin bağlı olduğu serverı, arka planda çalışan html kodları, tasarımcıyı görür. Bakış açısı, bazen bütünü görebilmektir, bazen de detayı.
3- Kararlı olmak gerekir.
Her işte başarılı olmakta kararlı olmak gerektiği gibi, mühendis olmak istiyorsanız da kararlı olmalısınız. Hiçbir şey sizi yolunuzdan alıkoyamamalıdır.
4- Planlı olmak şarttır.
Planlı olmaktan kasıt illaki yazılı, bir yerlere asılmış kopyadan bahsetmiyorum. Olması elbetteki faydalı ancak sadece kafanızda olması, kendi yolunuzu hangi lise, hangi üniversite, nasıl bir çalışma planı, hangi konulara ağırlık verme vs. konularını planlamış ve hazımsamış olmalısınız.
5- Çok çalışmak gereklidir.
Zaten her şeyde, her iyi ve kaliteli şeyde olduğu gibi mutlaka çok çalışmak gereklidir. Çok çalışmadan elde edilen, kazanılan şeyler kesinlikle kalıcı olamaz. Bununla ilgili birçok örnek mutlaka bilirsiniz. Kolay elde edilen kolay kaybedilir.
6- İngilizce olmazsa olmaz
Evet özellikle mühendislikte İngilizce bir zorunluluk. Hiç unutmuyorum, liseyi bitirdikten sonra bir otobüs yolculuğunda bir mühendis abi ile tanışmıştım. Sohbet sırasında İngilizce olmadan yarım mühendis olunur, tam mühendis olmak için İngilizce şart demişti. Ben de katılıyorum, ister eğitim hayatında ister bir kursa katılarak İngilizceyi anlamak, İngilizce makaleleri, teknik belgeleri okuyup anlayabilmek gerekli.
Mühendis olmak için gerekenleri sıralamış olduk, Şimdi biraz da eğitim hayatından bahsedelim.
Eğitim sistemimiz yeni değişti ve yeni yeni oturuyor. 4+4+4 sistemi neler getirdi, neler getirecek göreceğiz ancak kişini başarası için kesinlikle bir engel teşkil etmiyor. Siz çalışırsanız, emek verirseniz bu sistem size hak ettiğinizi verecektir. Ancak çok çalışıp, iyi bir liseye kaydolmak mutlaka çok faydalı olacaktır. Anadolu Lisesi, Öğretmen Lisesi, Fen Lisesi vs gibi kurumlar eğitimde size çok fazla, katkı sağlayacaktır. Üniversiteyi kazanmak için şansınız artacaktır. Bu arada ben bir mühendis olarak Öğretmen lisesi mezunuyum.
Üniversite için illaki şu üniversiteleri kazanmalısınız demeyeceğim, ancak tanınmayan, eğitimde kalitesi belli olmayan üniversitelerde okumak size çok katkı sağlamaz. Özellikle iş yaşamında üniversitenin katkısı çokça fazladır. Bu bağlamda bakarsak bir İstanbul Üniversiteli olarak kendi üniversitemi tavsiye etmeden geçemeyeceğim. Bildiğiniz gibi köklü bir üniversite ve eğitim kalitesi de herkes tarafından kabul görüyor.
Üniversite hayatından sonra askerlik geliyor, fakat şimdi bedelli askerlik falan baya kolaylaşmış olmasına rağmen ben farklı bir şey tavsiye edeceğim. Askerlik yapın... Askerlik insana tahmin edemeyeceğiniz deneyimler kazandırıyor. Bunları söze dökmek gerçekten çok ancak ancak kendi askerliğim den bilgilerle yazdığım "Yedek Subay Olmak (Asteğmen - Nasıl Askerlik?)" konusuna fikir almak açısından bakabilirsiniz.
Burada önce iş mi askerlik mi soruna yanıt aramak gerekiyor. Bazılarımız "önce askerliğimi yapayım, nasıl olsa önümde bir engel, hem askerden geldikten sonra daha kolay iş bulurum" düşüncesiyle, okuldan sonra hemen askerliğe koşuyor. Bazılarımız ise "askere gidersem geldikten sonra sudan çıkmış balığa dönerim, bilgilerimi unuturum, tecrübem olmadığından iş bulmakta zorlanırım vs" düşünceleriyle önce iş buluyor, birkaç sene tecrübe edindikten sonra askerliği tamamlayıp kaldığı yerden devam ediyor.
Bu noktada şu daha iyidir diye tavsiye vermeyeceğim zaten her iki düşüncenin de kendine göre avantajlı ve dezavantajlı tarafları mevcut. Bu tamamen tercih meselesi, kişinin kendini ne kadar geliştirdiği, ne kadar iyi sunabildiği ile ilgili, yani hangi yöntemi seçerseniz seçin avantaj elde edeceksiniz. Ancak ben kendi tercihimi önce birkaç sene tecrübe edinip sonra askerliği tamamlayarak yaptım.
Askerden sonra artık hayata atılmış, düzenin çarklarına girmiş bulunuyorsunuz. Bu noktadan sonra evlilik, düzenli bir hayat gereklidir deyip bu konuyu geçeceğim ancak iş hayatına değinmek istiyorum.
Mühendis de olsanız ilk işlerinizde, ilk iş deneyimlerinizde beklediğiniz, hak ettiğiniz maaşı alamayacaksınız, torpiliniz falan yoksa. Ancak size çok güzel tecrübeler, arkadaşlıklar ve kariyer basamağı kazandıracak. Mühendis iseniz, bu size beyaz yaka statüsü kazandırıyor. Bu da güzel bir şey.
İş hayatında not almak, plan yapmak, rapor vermek, rapor istemek gerekli ve bir o kadar da faydalı işlerdir. Sizi başarıya götürecek belki de en önemli şeyler. Hazır plan demişken, mühendis de olmuş olsanız, bir kariyer planı, bir kişisel hayat planı yapmanız gereklidir. Yoksa rotası belirsiz bir gemi misali fırtınada olduğunuz yerde sayarsınız. Dedim ya ilk işleriniz sizin kariyer basamaklarınız olacak, ne kadar çok basamakta adım atarsanız o kadar yükselirsiniz. Tabi her basamak biraz daha üstünü hedeflemeli. Yani yeni girdiğiniz iş mutlaka bir önceki işinizden daha kariyerli, daha yüksek maaşlı olmalı.
İş hayatında özellikle mühendis iseniz yaratıcı olmanız, üretken olmanız çok önemli ve beklenen bir yetenek. Bu da çoğunlukla doğuştan gelen bir özellik. En başta da dediğimiz gibi farklı bir bakış açınız olmalı.
Sonra sevdiğiniz işi yapmalısınız. Bunu söylerken mühendis olmayı sevdiğiniz varsayımıyla başlıyorum. Ancak mühendis olmak demek sizin yapacağınız işleri sınırlamıyor. Hangi dalda mühendis olursanız olun farklı alanlarda, farklı branşlarda iş imkanlarınız olacak. Bunlardan sevdiğiniz işleri tercih etmelisiniz. Başarının en önemli gereklerinden biri de bu.
Şimdilik çok daha fazla detaya inmeden konuyu kapatıyorum. Ancak değinmediğim sorular ve konular için yazabilirsiniz. Farklı konular için talep oluşturabilirsiniz.
Merakınız bitmesin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder