Bu Blogda Ara

1 Şubat 2016 Pazartesi

Baz İstasyonları Sanıldığı Kadar Zararlı mı?

Hayır, bu sorunun cevabı gerçekten hayır. "Baz istasyonları tamamen zararsız mı? " sorusu da hayır... Ülkemizde baz istasyonu denince insanlarda anlaşılmayan bir panik ortaya çıkıyordu, çıkıyordu. Eskiden bu kanı çok daha fazlaydı, şimdi insanlar biraz daha bilinçlendikçe kanı azalmaya başlasa da halen yeteri kadar bu konu anlaşılabilmiş değil. Aslında konuya başından başlayalım. Baz istasyonu dediğimiz nedir, aslında nedir?
Baz istasyonu anten dediğimiz sinyal verici ya da vericilerden oluşan, kontrol odası ve içinde aküsünden aydınlatma vs. bulunan sistemin bütünüdür. Çoğunluğun baz istasyonu diye bildiği aslında antendir. Belli bir frekansta sinyal yayan güçlendiricidir.
Her operatör bu sistemleri kurmadan önce Bilgi Teknolojileri Kurumundan onay almak zorundadır. Kurumdan onay alınmamış hiçbir istasyon faaliyete başlayamaz. Bununla ilgili gerçekten caydırıcı cezalar mevcuttur. Hazırlanan dosyada bu antenlerin çıkış güçleri, kaç metreye kadar güvenli olduğu vs bilgileri hesaplanır ve bildirilir. Ayrıca sistem  faaliyete geçtikten kısa bir süre sonra da ölçümler alınır ve kuruma bildirilir.
Peki bu sinyaller için sınır değerler nedir? Dünyada bunun için standartlar mevcut. Uluslararası Limit Değer (ICNIRP) (Volt/Metre) için bu değer 58,34 volt/metredir. BTK (Bilgi Teknolojileri kurumu) için bu değer 14,46 volt/metre olarak belirlenmiştir. Antenlerin çıkış gücü bu değerlerin altında olmak zorundadır. Yoksa faaliyete başlayamaz.
Eğer baz istasyonunun 5 metre karşısında sürekli yaşamıyorsanız size bir zararı olmayacaktır. Burada antenlerin yönü de çok önemlidir. Antenler arka taraflarına çok az sinyal gönderirler. Zararlı olması için karşıdan sinyal almak gerekir. Ayrıca belirlenen bu güvenlik mesafesinin içinde bulunmak gerekir.
Yani kısacası bu konuda tedirgin olunacak kadar büyük bir risk yoktur. Türkiye'deki bu sınırlar dünyadaki sınırların 4'te 1'i kadardır. Türkiye'de bu sistemleri denetleyen devletin kurumları mevcuttur.
Zaten en büyük elektromanyetik kirlilik elimizden düşürmediğimiz cep telefonlarında fazlasıyla var. hatta bir tanesi yetmiyor iki taneyi birlikte taşıyoruz. Bence en büyük risk cep telefonları. Hem baz istasyonları yeteri kadar sinyal üretemezlerse bizim cep telefonlarımız sinyale ulaşabilmek için daha fazla güç harcamak, dolayısıyla da daha zararlı hale gelmek zorundadır.
Konu yeterince anlaşıldı sanırım Zaten bu bilinç artık oluşmaya da başladığından yeterli farkındalık mevcut. anlayamadığınız, öğrenmek istediğiniz konuları soru yoluyla iletebilirsiniz .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder